Sabtu, 19 Oktober 2013

WiFi Bermasalah

Teks : Siti Nadzifah
Imej : Google

Pagi tadi encik suami memberitahu saya YES sudah menghantar sms amaran kuota kami mencecah 80% penggunaan. Saya merasa agak hairan kerana hari ini baru bermula tarikh bil yang baru untuk bulan ini. Tak mungkin kami sudah menggunakan begitu banyak data. Lagipun malam tadi kami tidak banyak "online". Lagipun encik suami sudah menutup huddle kami sebelum tidur. Saya mula berfikiran negatif bila memikirkan adakah wifi kami digodam kerana sekarang sudah terdapat bermacam-macam aplikasi untuk mencuri kata laluan. Adik saya pun pernah ingatkan suruh tukar kata laluan yang susah sikit.

Selepas encik suami pergi kerja tadi, saya terus memulakan operasi untuk menukar kata laluan huddle kami. Selepas siap setkan kata laluan baru, lampu isyarat huddle ni asyik berkelip-kelip seperti isyarat tidak mendapat signal sedangkan saya letakkan huddle tu di tempat yang sama seperti selalu. Apa pula masalahnya ni. Saya agak risau dan mula malas nak belek lagi. Tetapi bila memikirkan perlu update blog dan tugasan lain terpaksa juga saya godek benda ni. Saya mula mencari maklumat di website tetapi maklumat agak terhad mungkin kerana masih tidak ramai pengguna YES 4G ni. Berjam-jam juga lah baru dapat. Rupanya saya taipkan kata laluan tidak sama. Patutlah tak dapat-dapat. Alhamdulillah, akhirnya dapat juga saya tukar kata laluan huddle wifi ni. Harap-harap lepas ni tak kena godam lagi lah.

Di sini ingin saya kongsikan bagaimana cara yang betul untuk tukar kata laluan bagi pengguna huddle YES 4G macam ni. Mana tahu ada yang kena masalah macam saya tadi kan.


1) Mula-mula sambungkan huddle dengan alat. Buka browser dan taipkan alamat http://192.168.1.1 ni offline pun boleh buka.


2) Taipkan 'admin' atau password asal anda.


3) Lepas login, tukar password di sini. Yang menjadi masalah pada saya tadi ialah saya letak password untuk YES ID tak sama dengan password  WPA tu. Bila saya letak password yang sama baru dapat. Mungkin di situlah masalahnya tak dapat-dapat tadi.


4) Kemudian bila semua dah betul dan puas hati, tekan SAVE dan tunggu arahan seterusnya.



5) Satu window akan muncul  memberitahu huddle akan terpadam secara automatik dan selepas habis kiraan 60 saat di window tu anda boleh la "on" kan semula huddle tadi. Kalau tak ada apa-apa masalah, boleh digunakan seperti biasa.







3 ulasan:

  1. terima kasih byak banyak sebab tulis step ni sebab saya still student dan problem saya bila terlalu baik hati bagi password dekat kawan sebab diorang nak guna untuk belajar sebagai alasan tapi makin lama makin cepat pula quota habis padahal guna bukannya download apa pun

    BalasPadam
  2. Dekat mana nak dapat id dengan password ?

    BalasPadam
  3. Dekat mana nak dapat id dengan password ?

    BalasPadam