Bahan Kek A:
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak jagung (minyak masak pun boleh)
Bahan Kek B:
4 biji telur (biasa guna gred B je)
1 cawan tepung gandum (lebihkan setengah cawan pun ok jugak tp kalau nak moist 1 cawan je)
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil serbuk soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila
Bahan Cheese:
250 gm cream cheese (cari yang ada logo halal tau)
60 gm gula aising (lebih kurang 3-4 sudu besar..terpulang anda suka manis ke tak..boleh rase kn)
1 sudu besar air
1 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
sedikit sunquick (kalau nak ade rase sweet sour la. Kalau tak letak pun sedap juga )
Cara-cara:
Panaskan bahan A dalam periuk..kacau hingga gula hancur dan sebati. Biarkan seketika. Jangan lupa panaskan air dalam periuk kukus tau.
Blend bahan B hingga sebati. Kacau ngan senduk pun boleh.
Campurkan bahan A dan B. Kacau sebati.Masukkan ke dalam loyang. Lapisan pertama masukkan lebih kurang 1/4 bahagian loyang atau separuh dari adunan tadi. Kukus lebih kurang 20 minit atau lapisan kek tu hampir masak.
Sementara itu, kita sediakan adunan cheese pulak. Pukul cream cheese bersama gula aising hingga gebu. Kemudian masukkan telur,air, tepung gandum dan sunquick dan pukul lagi hingga sebati.
Setelah lapisan pertama kek tadi dah agak keras bolehla kita masukkan lapisan cheese tadi. Sebelum tu anda bolehlah garukan sedikit permukaan atas kek tadi dengan garfu atau pisau. Tujuannya supaya lapisan kek dan cheese betul-betul melekat.. Kalau tak nanti jadi selapis selapis pulak kan. Kukus lagi lebih kurang 20 minit.
Akhir sekali masukkan baki adunan kek tadi untuk lapisan ketiga dan kukus hingga masak lebih kurang 1 jam. Jangan lupa garukan sikit lapisan cheese tu yea.
Sila abaikan latar belakang ya. Tidak berkaitan. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan