Imej : Siti Nadzifah
Hari ini baru berkesempatan nak memasukkan resepi ni kat blog. Baru je balik dari jalan-jalan sempena hari off. Jom layan resepi mudah, cepat dan sedap ni.
Sosej Roll Tepung Magik dah siap sedia dalam bekas bekalan |
Roti keping
Sosej
Telur
Sedikit gula
Sedikit Tepung Magik
Sedikit tepung gandum dibancuh dengan air untuk dijadikan gam
Cara Penyediaan :
1. Mula-mula sekali penyekkan roti. Boleh juga digelekkan atau ditekan-tekan sahaja dengan jari. Tujuannya ialah bagi mengelakkan roti menyerap minyak terlalu banyak.
Kemudian potong kepada 2 atau 3 bahagian mengikut kesukaan.
2. Potong sosej mengikut saiz yang sesuai dengan roti. Saya suka belah 2 atau 4 menjadi kecil sedikit.
Selain nak cepat masak, boleh dapat banyak.
3. Gulungkan sosej ke dalam roti dan gamkan dengan bancuhan tepung gandum.
4. Pukul telur yang telah dicampurkan dengan sedikit Tepung Magik dan gula.
5. Celupkan roti yang digulung dengan sosej tadi ke dalam telur dan goreng dengan minyak yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
6. Goreng hingga masak. Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan